Iedere ondernemer heeft ermee te maken, de boekhouding. Niet het favoriete element van de vrijheid van het ondernemerschap. Toch is het belangrijk om administratief de zaken goed op orde te hebben. Gelukkig is dit tegenwoordig met de opkomst en ontwikkeling van steeds meer (online) boekhoudprogramma’s een stuk eenvoudiger dan het ooit geweest is.

De eerste stap voor je boekhouding is om een programma te kiezen. Hierin heb je een aantal keuzes:

Boekhouden in Excel

Je boekhouding in Excel doen is zeker een mogelijkheid, maar niet aan te raden. Het is een erg tijdrovend proces, gezien je alles, inclusief formules handmatig in moet voeren. Dit maakt het ook meteen erg foutgevoelig. Één klein foutje in een formule, of verkeerde formattering van cellen kan behoorlijke gevolgen hebben. Dit kan bijvoorbeeld bij het berekenen van BTW percentages cruciale gevolgen hebben.

Boekhouden met desktop software

De volgende optie is om een desktop applicatie aan te schaffen. Hierin heb je onderscheid in verschillende prijsklasses (dit kan van een paar honderd tot richting de duizend euro lopen) van applicaties, en per applicatie zijn er vaak ook nog verschillende verschillende versies beschikbaar, zoals basispakketten voor Freelancers. Een aantal voorbeelden van boekhoudprogramma’s zijn:

Online Boekhoudprogramma’s en pakketten

Dan komen we tot slot bij de laatste vorm van boekhouding, en daarbij naar mijn mening de beste keuze wat betreft het hedendaagse aanbod: Online Boekhoudpakketten. Deze komen in meerdere soorten en maten, maar zijn vooral beschikbaar als SaaS (Software as a Service) applicatie, oftwel een programma waar je op abonnementsbasis voor betaald. Dit zorgt ervoor dat de opstartkosten laag zijn, en de ondersteuning indien nodig vaak goed is.

Een online boekhoudprogramma zorgt ervoor dat je boekhouder of accountant gemakkelijk online mee kan kijken, en ze zijn eenvoudig in gebruik en ondersteunen vaak zelfs online betalingen van facturen via iDEAL of PayPal, en het inladen van inkoopfacturen of btw-bonnen via foto of scan. Voorbeelden van online boekhoudprogramma’s zijn: