Ga naar de inhoud

BTW tarieven in Nederland

De drie verschillende BTW tarieven in Nederland

In Nederland zijn er drie verschillende BTW tarieven die van toepassing kunnen zijn op producten en diensten: het hoge tarief, het lage tarief en het nultarief. Als startende ondernemer of MKB'er kan het lastig zijn om te bepalen welk tarief van toepassing is op jouw product of dienst. In dit artikel bespreken we de verschillende BTW tarieven en geven we je handvatten om te bepalen welk tarief voor jou van toepassing is.

Hoog tarief (21%)

Het hoogste btw-tarief in Nederland is momenteel 21%. Dit tarief is van toepassing op de meeste producten en diensten die in Nederland worden verkocht, zoals elektronica, kleding en meubels. Ook geldt dit tarief voor de meeste horecadiensten, zoals eten en drinken in restaurants.

Laag tarief (9%)

Het lage btw-tarief van 9% geldt voor een aantal producten en diensten in Nederland. Dit tarief is van toepassing op bijvoorbeeld voedingsmiddelen, boeken en tijdschriften, geneesmiddelen en bepaalde diensten zoals kappersbezoeken, fietsenmakers en schoenmakers.

Nul tarief (0%)

Het nul btw-tarief is van toepassing op een aantal specifieke goederen en diensten die in Nederland worden verkocht. Dit zijn bijvoorbeeld internationale handel, export van goederen, medische hulpmiddelen en diensten, en bepaalde culturele en educatieve diensten. Bij het nul tarief wordt er geen btw gerekend, maar moet wel aan de voorwaarden worden voldaan om hiervoor in aanmerking te komen.

Waar vind je meer informatie over BTW?

De Belastingdienst is de primaire bron voor informatie over BTW. Op hun website kun je meer informatie vinden over BTW-tarieven, wanneer je BTW moet betalen en hoe je BTW-aangifte doet. Daarnaast kun je bij de Kamer van Koophandel terecht voor informatie over BTW en andere belastingen.

Conclusie

BTW berekenen kan lastig zijn, maar het is een essentieel onderdeel van het runnen van een bedrijf. Door te begrijpen wat BTW is en hoe het werkt, kun je ervoor zorgen dat je de juiste hoeveelheid BTW berekent en betaalt. Als je hulp nodig hebt bij het berekenen van BTW, kun je gebruik maken van onze BTW calculator op de website.